2 min de citit
Microplasticele sunt prezente in apa noastra

Microplasticele sunt particule mici de plastic prezente în mediul înconjurător care au devenit o problemă majoră în special pentru mediul marin. Termenul „microplastic” a început să fie utilizat după descoperirea și recunoașterea amenințării pe care o constituie fragmentele de plastic asupra mediului înconjurător. 

Tipuri de particule de poluare

Particulele poluante pot fi de două tipuri: de origine naturală (cum ar fi murdăria, praful, nisipul, argila, pământul și materialele organice) și de origine umană. Acest articol se axeaza pe particulele produse de activitățile umane.

Principalele surse de microplastic

Printre principalele surse de microplastic se numără particulele provenite de la uzura anvelopelor, care, începând din 2017, au fost estimate la 270 milioane de tone pe an. Cu toate acestea, plasticul rămâne cea mai mare sursă de poluare antropică.Începând cu anii 1950, se estimează că au fost produse și utilizate aproximativ 7000 milioane de tone de plastic.

Impactul plasticului asupra mediului

Doar 9% din plasticul produs a fost reciclat, 12% a fost incinerat, iar restul de 79% a ajuns în gropile de gunoi, fără a fi biodegradabil. Acest plastic se găsește în aer, alimente și apă. Anual, peste 300 milioane de tone de plastic sunt fabricate, iar multe dintre acestea ajung să fie aruncate.

Microplasticul în oceane

Plasticul aruncat ajunge în sol sau apă (lacuri, râuri, oceane). Se estimează că între 10 și 20 milioane de tone de plastic ajung în ocean anual, în timp ce restul ajung în sol. De asemenea, particulele de plastic au fost găsite și în crustaceele care trăiesc pe fundul oceanelor.

Clasificarea particulelor de plastic

Plasticul se degradează sub acțiunea radiațiilor ultraviolete, iar particulele rezultate sunt clasificate astfel:

  • Macroplastic: >50 mm
  • Mesoplastic: 5-50 mm
  • Microplastic: 0.0001-5 mm
  • Nanoplastic: <0.0001 mm

Cantitățile și distribuția plasticului

Multe dintre particulele de plastic plutesc, iar altele se scufundă. În oceane, mase mari de plastic sunt adunate de curenți, formând "gyre", dintre care cea mai mare are dimensiuni comparabile cu statul Texas. Se estimează că există 5,25 trilioane de particule de plastic în oceane, cântărind aproximativ 270.000 tone.

Plasticul în sol și agricultură

În activitățile agricole, între 90.000 și 1.000.000 de tone de plastic ajung anual în sol. De asemenea, fibrele sintetice din textile eliberează microplastic în apă în timpul spălării hainelor.

Efectele microplasticelor asupra sănătății noastre

Microplasticul este prezent și în apa potabilă.Deși efectele asupra sănătății umane nu sunt încă pe deplin înțelese, există dovezi că particulele de plastic și substanțele chimice asociate acestora pot avea efecte negative.

Tehnologii de filtrare a apei

Pentru a combate problema microplasticului în apa potabilă, ionizatorul UCE 13 Plus de la Tyent reprezintă o soluție. Acest dispozitiv utilizează un sistem de filtrare dubla puternica și eficienta, eliminând impuritățile și particulele de plastic din apa. Ionizatorul folosește o tehnologie de filtrare formata din mai multe etape, care include filtre capabile să rețină particulele de dimensiuni extrem de mici.Pe lângă filtrare, ionizatorul îmbogățește apa cu minerale esențiale și produce apă alcalină,reglabila dupa pH,cunoscută pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății. Ionizatorul UCE 13 Plus oferă, de asemenea, funcții de auto-curățare și monitorizare în timp real a calității apei, asigurându-se că apa consumată este mereu de cea mai bună calitate pentru noi.

Dupa cum se poate vedea in documentul anexat mai jos, un laborator tert a confirmat ca sistemul de ultrafiltrare Tyent elimina de asemenea sute de alte substante toxice incluzand erbicide, pesticide, substante medicamentoase si multe altele.

tyent_ultra_filter_report.pdf

Concluzii

Poluarea cu microplastic este o problemă gravă, cu efecte pe termen lung asupra mediului și sănătății umane. Este esențial să se adopte măsuri pentru reducerea producției de plastic și îmbunătățirea tehnologiilor de reciclare și filtrare a apei pentru a limita impactul acestei poluări.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.